АГРО БЛОГ

Време е да разсадим културите на полето

Насъдено поле с пролетни култури и система за напояване

Късната пролет и настъпването на лятото е времето, в което приключва засаждането на всички почти всички видове зеленчукови култури на открито.

Доматите:
Ранните домати се засаждат от открито в началото на май. Обикновено това става по бразди на разстояние до 80 см., а в редовете – до 35-40 см. Средноранните домати пък започват да се засаждат около средата на месеца. Седмица след засаждането им, растенията се поливат и окопават, за да се обособят браздите. Не забравяйте и да ги напръскате.

Пиперът:
Засаждането на ранния пипер става отново в началото на май, а средноранният – към средата на месеца. Засадете пиперът на бразди с междуредово разстояние около 60 см и 15 см. в редовете. Не забравяйте няколко дни след засаждането на растенията, да проверите дали расада се е захванал.

Картофите:
Около 20 юни е времето, в което се засажда втората партида от картофите. Те трябва да се разположат на междуредово разстояние около 60-70 см като се използват специални машини за това. Дълбочината на засяване пък зависи от няколко фактора – от състоянието на почвата, нейната температура, както и от големината на клубените. Във влажни почви например засаждането става на дълбочина 6-8 см, а при изпръхнали – на около 10-12 см.

Патладжанът също се засажда по това време на годината. При него, разстоянията е добре да са от порядъка до 70 см между редовете и до 60 см в реда.

Май месец е и времето за ранно производство на готварски тиквички. Те трябва да се засаждат на разстояние до 120 см между редовете и от 50 до 100 см. между отделните растения в реда. Тук разстоянията се определят от вида почва и сорта на тиквичките.

Дините и пъпешите:
След като вече сте отгледали разсада на дините и пъпешите е необходимо да ги засадите на открито до няколко дни след поникването на семената. Ще познаете, че е готов за разсаждане, като се появят 3-4 листенца. Гнездата в почвата се полагат на разстояние 1 на 2 метра при дините и 1,5 на 0,5 метра при пъпешите.

Съвет:
Към средата на сезона за разсаждане е възможно появата на колорадски бръмбари, които нападат листата на картофите и патладжана. Наблюдавайте добре растенията и напръскайте, когато забележите, че има излюпени яйца. Към края на месец май се появява и т.нар картофена мана. Забележите ли появили се петна върху картофите и доматите – системно пръскайте!

Назад