АГРО БЛОГ

Медът – природен медикамент за здраве и дълголетиe

Дървена лъжица за дозиране на мед

Медът е една от най-старите сладки храни. Освен приятния си вкус, той притежава и редица полезни качества, отразяващи се благоприятно на здравето.

Медът е една от най- старите сладки храни, спадащ към суперхраните. Освен неустоим вкус, медът притежава и редица полезни качества, които влияят благоприятно на здравето ни.

В необработено състояние медът е изключително богат на минерали, витамини, антиоксиданти, ензими, пробиотици и още много други вещества, като техният брой надвишава 300. Като цяло медът е една от храните с най-висока биологична стойност.

Как влияе медът на здравето ни?
Полезните свойства на меда са известни от още от древносттта. Той се е използвал широко, като като профилактично лекарство, така и като лечебно. В индуизма например, се смята за един от петте еликсира на безсмъртието.
- Помага за по-доброто храносмилане
- Дава прилив на енергия и сила
- Действа благоприятно върху обменните процеси и носи добро настроение
- Действа като профилактика срещу настинки и грип
- Помага за по-бързото възстановяване след боледуване
- Внася редица витамини, минерали, фитонициди, ензими и други полезни вещества
- Премахва главоболието

Освен това, медът е полезен заместител на захарта, тъй като простите захари, съдържащи се в меда са много по-различни от тези, в обикновената бяла захар. Захарта в него представлява комбинация от глюкоза и фруктоза, която помага за баласирането на кръвната захар в нормални нива. Неговите антибактериални свойства могат да бъдат полезни и за кожата, прилаган под формата на маски.

Трябда да се има предвид, че медът съдържа и ценни антиоксиданти и флавоноиди, които помагат за намаляване на риска от развитие на рак.

Как правилно да го приемаме?
Медът оказва лечебно действие, ако се приема в подходящи ежедневни дози. Той е най-полезен, ако се приема под формата на 12-13%-ен воден разтвор (една супена лъжица мед в 1 чаша хладка вода) -3 пъти дневно, винаги 1,5-2 часа преди ядене. Всекидневната доза за възрастен човек е около 100 г. На децата се дава 3 пъти дневно по 1 чаена лъжичка, което представлява приблизителна около 30 г. По-големи дози мед пресищат организма и изтощават задстомашната жлеза.

Назад