АГРО БЛОГ

Какво е Коледа без коледно дръвче

Коледно украсено дърво и празнично украсена камина

С наближаването на празниците коледното настроение ни завладява изцяло. Опитваме се да създадем в дома си една романтична, уютна и сплотена коледна атмосфера. Каквито и модерни, лъскави, светещи, пеещи, дори танцуващи  празнични украси да се продават през последните години, нищо не може да замести класическото коледно дръвче.

Как да изберем правилната елха:

Естествените коледни елхи безспорно изискват повече планиране и грижи, от изкуствените си двойници. Те трябва да бъдат закупувани мъдро и да се гледат добре.

За да разберете дали дървото не е стояло твърде много време отсечено, огледайте внимателно игличките му. Те трябва да са лъскави, зелени и свежи, а не сухи и кафяви. Игличките не трябва да падат при разклащане на някой клон. Добър вариант е да се спрете на елха, която е в саксия и е все още жива. Така ще можете да го оставите в двора за следващата година.

Как да се грижим за нашето коледното дръвче:

Добре е отрязаното дърво да стои потопено във вода. Поставете елхата далеч от слънчева светлина, телевизор, радиатор и всякакви уреди, които излъчват топлина, понеже така дръвчето ще изсъхне по-бързо. Ако се грижите добре за вашето коледно дръвче, то трябва да ви радва в продължение на 4-6 седмици, преди да започне да изсъхва и покафенява.

Също така, ако коледното дръвче е посадено, при засъхване на почвата в контейнера поливайте умерено. Внимавайте и с коледната украса – избягвайте евтини светещи украси. Те отделят топлина и могат да увредят игличките. Украсявайте внимателно, за да не повредите централния връх на дървото – ако това стане, ще се наруши цялата декоративна стойност на растението. 

След празниците го изнесете на двора или на терасата. В никакъв случай изнасяйте, ако точно тогава има екстремни студове, тъй като голямата температурна амплитуда може да му навреди. За да се адаптира, е добре за няколко дни да го преместите в неотопляема стая или стълбище.

Назад