АГРО БЛОГ

Да проверим семената преди сеитба

Човек държи в шепа жълти семена

Профилактивните мерки са от изключителна важност, ако искаме да предпазим зеленчуковите си култури от болести. Нужно е да предприемем мерки по обеззаразяване на семената, тъй като третирането на семената преди сеитба, ни гарантира, че ще получим качествен материал за посяване.

Видове обеззаразяване на семената преди сеитба:
Когато говорим за мокро обеззаразяване, съществуват няколко изпитани метода, които може да приложите в домашни условия:
- Разтвор със син камък – семената се киснат в продължение на едно денонощие в 0,1%-ов разтвор (1 грам син камък в 1 литър вода), след което леко се подсушават и се сеят веднага. Синият камък повишава жизнеността на кълновете, като действа токсично на причинителите на болести.
- Калиев перманганат – този разтвор се използва за обеззаразяване на семена от домати, краставици и пипер. Те се киснат в 1%-ов калиев перманганат за 1 час, след което се промиват с чиста вода, подсушават се и се сеят.
- Перхидрол – той може да бъде намерен във всяка аптека под формата на 30%-тен водороден пероксид. Разрежда се с вода в съотношение 1:10 (1 част перхидрол към 9 части вода), семената се поставят в пластмасов съд, заливат се с разтвора и периодично се бъркат.

При обеззаразяването с перхидрол продължителността на третиране на семената варира в зависимост от вида на семената. Така например краставиците и пъпешите киснат 20 минути, доматите – 25, пиперът и патладжана по 30 минути, тиквите – 60, а дините- 120 минути. След третирането, семената се промиват с чиста вода в продължение на 30 минути, след което се подсушават и засаждат.

Ако все пак решите да засеете семената без да ги обеззаразите, след покриването им с торопочвената смес, важно е да ги полеете с разтвор от син камък 0,5% по 4-5 л/кв. м.

Назад